Terapeutisk behandling

      Kommentarer inaktiverade för Terapeutisk behandling

Upprepade arbetsuppgifter, inaktivet eller akuta trauman är exempel på faktorer som kan ge upphov till besvär i rörelseapparaten.
Kroppen är fantastisk på att läka sig själv men besvären och smärtan kan bli för påtaglig och påverka vårt vardagliga liv.
En terapeutisk behandling ger kroppen förutsättningarna för att snabbare kunna fungera så optimalt som möjligt och lösa obalanser som vid senare tillfällen skulle kunna ge besvär.
Under behandlingen använder jag mig av tekniker som påverkar leder,muskler och intilliggande strukturer.

Massage syresätter musklerna vilket är behövligt för ömma trötta och spända muskler. Syrerikt blod rinner ut där det behövs, syrefattigt blod syresätts och en dränering av slaggprodukter sker.
Massage är en terapeutisk behandlingsform i sig men fokus läggs på avslappning. Massage och beröring hämmar stresshormoner och ökar hormonutsöndring av välbefinnande karaktär.

Nedan följer mer information om massagetekniker

Klassisk svensk massage
Begreppet massage omfattar en rad olika grepp för behandling av kroppens mjukdelar. Massage är en av mänsklighetens äldsta behandlingsmetoder och har använts i många tusen år inom olika kulturer och folkslag världen över. De olika massagegreppen och dess effekt/påverkan på kroppen är:

Effleurage
Effleurage-strykningar: Inledande grepp som mjukar upp huden och förbereder vävnaden för de följande och djupare greppen. Effleurage ökar blodcirkulationen och har en avslappnande och lugnade effekt.

Pettrissage
Pettrissage-knådningar: Ett djupare grepp än euffleurage. Muskeln knådas växelvis med handloven. Greppet mjukar upp och minskar spänningar i muskulaturen.

Friktioner
Friktioner-gnidningar: Även detta grepp går mer på djupet in i muskelvävnaden. Muskeln masseras med cirkelvis med flätade fingrar. Greppet mjukar upp och ökar blodcirkulationen i muskulaturen.

Saxning/Kantning
Saxning/kantning är väldigt effektivt vid spänd muskulatur och innebär att muskelfibrerna töjs/saxas tvärs över sin fiberriktning för att förlängas på samma sätt som vid stretching. Man bryter/töjer muskelbuken åt var sitt håll med hjälp av tumme, handlov eller fingertoppar.