yrkeshögskola, universitet eller högskola
En klar fördel med yrkeshögskolan är att den nästan helt utan undantag leder till omedelbar anställning efter examen. Även om ett universitet som skola kan klinga högre i mångas öron så är det ett faktum att det finns många arbetslösa akademiker med examen i sociologi eller kulturhistoria, eller andra ”mjuka” ämnen. Det brukar ju heta att kunskap aldrig är tungt att bära, och det må vara sant. Men när det gäller en utbildning som ska leda till ett jobb, så gör man klokast i att välja ett säkrare kort.
Skillnaden från att läsa på gymnasiet till ett universitet eller en högskola är ganska stor då det är mer ”frihet under ansvar”, vilket innebär en hel del självstudier. Att plugga vidare vid ett universitet eller en högskola ger möjligheten att skaffa få nya kunskaper och erfarenheter, kanske flytta hemifrån till en ny stad och träffa nya människor. Högskole- eller universitetsutbildningar ökar chanserna betydligt till ett mer kvalificerat arbete.
Yrkeshögskolan har samlat eftergymnasiala yrkesutbildningar som inte är högskoleutbildningar och som bygger på kunskap från arbetslivet.
Yrkeshögskolan har följande utbildningar: kvalificerade yrkesutbildning (KY), påbyggnadsutbildning (PU) inom kommunal vuxenutbildning, kompletterande utbildningar samt lärlingsutbildning för vuxna till vissa hantverksyrken. Dessa utbildningar föreslås upphöra som separata utbildningsformer och kommer nu att falla under den nya yrkeshögskolan.