Jenny Nordberg kastar sten i glashus

      Kommentarer inaktiverade för Jenny Nordberg kastar sten i glashus

Det är ett ganska vanligt antifeministiskt knep att hävda att det arbete feminister gör är fel och att jämställdheten bör börja någon annanstans. Gärna på dagis. Eller i ett annat land där det är mycket värre än här. Precis det tänker jag på när jag läser SvD idag.

Jenny Nordberg, krönikör på SvD, frågar sig varför inte feminister gör mer för kvinnor som faller offer för IS. Faktum är att hon går längre än så. Rubriken ”Feministerna tiger om IS nya medeltid” (http://www.svd.se/var-ar-feministerna-nar-is-skapar-kalifat), antyder att det finns något som vi feminister vill dölja vilket gör oss som grupp nästan kollektivt ansvariga för det som IS gör. Är vi inte rent av på deras sida? Eller arbetar vi bara för vår egen skull och skiter egentligen i våra medsystrar i andra länder?

Jag går på rött direkt vid rubriken, men blir förvirrad längre in i texten. Är osäker på vilka Jenny Nordberg talar om när hon pratar om ”feministerna.” Hon skriver:

 ”Jag tillhör inte dem som tycker att kvinnor bör nöja sig med de senaste hundra årens framsteg och ’lugna ner sig lite’.”

Kanske tolkar jag Jenny Nordberg väl positivt, men förstår det som att hon önskar en utveckling mot ett mer jämställt samhälle. Det gör henne per definition till feminist, även om hon kanske väljer att inte använda ordet. Så här definierar Svenska Akademien feminism:

”Åskådning som hävdar o. rörelse som arbetar för kvinnans fulla (ekonomiska, sociala o. politiska) likställighet med mannen, kvinnoemancipation(en), kvinnorörelse(n)”

Det är inte svårt att dela Jenny Nordbergs frustration över att kvinnor och barn säljs som slavar, våldtas och kastas bort som vore de smulorna efter ett tabberas, men med vilken rätt lägger hon över ansvaret på mig och andra som redan är aktiva på olika sätt i att skapa en jämställd värld? Har man mindre ansvar om man inte bryr sig?

Slutligen undrar Jenny Nordberg i vilken organisation hon kan gå med om hon vill förhindra att kvinnor används som handelsvaror. Svensk Kvinnolobby är den paraplyorganisation i Sverige där de flesta andra jämställdhetsorganisationer är medlemmar. De arbetar mycket aktivt med att förhindra handel med människor både i och utanför Sverige. Här hittar du flera organisationer du kan stödja med arbetsinsatser eller ekonomiska bidrag. Kanske t ex UN Women eller Internationella kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF.

Så Jenny Nordberg, när glassplittret har lagt sig efter stenkastningen i glashuset är du välkommen att kavla upp ärmarna och sälla dig till oss som på massa olika sätt arbetar för en jämställd värld. Men kom ihåg. Arbetet är oftast oavlönat, otacksamt och man måste tåla rätt mycket stryk. Då och då händer det dessutom att vi får skit av en och annan okunnig krönikör som tycker att vi gör fel saker.