Malmös tillväxtinitiativ missar jämställdheten

      Kommentarer inaktiverade för Malmös tillväxtinitiativ missar jämställdheten

Det har varit populärt på sistone att fråga om jämställdheten har gått för långt. Det finns ett kort svar. Nej.

Jag kan förstå att vi feminister ibland upplevs som gamla lp-skivor som hakat upp oss. Vi känner oss ibland som sådana. Var så säker.

Men hoppsan, Kerstin, vad historien upprepar sig om man inte är där och tjatar.

Igår blev jag varse om det rosade projektet Tillväxt Malmö där tio investerar ska hjälpa till att ”Maxa Malmö”. Ett samarbete mellan Uppstart Malmö, Malmö Stad och Malmö Högskola. Intill kan man se att detta är ”en investering för framtiden” med en EU-logga. En framtid som bara män investerar i, tydligen. Tips till arrangörerna. Nästa gång ta kontakt med Rättviseförmedlingen, om ni inte klarar uppgiften själv.

Eftersom jag vaknar ohemult tidigt hinner jag läsa tidningen ordentligt. Så idag, där längst ner i hörnet på sidan åtta i SvD hittar jag notisen om att män får läkartid när de ringer till sjukvårdsrådgivningen, medan kvinnor får goda råd. Av ingen annan orsak än kön.

Detta är inte heller något nytt. I Läkartidningen nr 04/2005 (alltså för snart ett decennium sedan) publicerades nyheten om studien med tvättsäckar (om detta har jag skrivit tidigare). Helt kort var det en sjuksköterska på Danderyds hudmottagning som reagerade på att tvättsäckarna i männens omklädningsrum var tyngre än tvättsäckarna i kvinnornas. Vid närmare studie visade det sig att kvinnorna med t ex psoriasis fick recept på salvor och blev hemskickade. Männen däremot fick stanna på avdelningen. De fick mer ljusterapi och blev också insmorda av personalen.

Man tycker ju att nu tio år senare så borde man lärt sig och infört rutiner så att inga skillnader längre uppstår. Men historien har som sagt en tendens att upprepa sig och jag är helt säker på att lyfter vi på fler stenar och börjar mäta så hittar vi fler skevheter.

En lustig sak brukar inträffa när jag debatterar om hur olika samhällets resurser fördelas på det här sättet. Det finns alltid någon som kommer med argumentet att män faktiskt betalar mer skatt än kvinnor så därför är det inte mer än rätt att de får en större del av den offentliga kakan.

Då brukar jag svara att vi kvinnor gärna vill betala precis lika mycket skatt som män. Se bara till att alla kvinnor tjänar lika mycket så tar vi vår del av det ansvaret.

Vem vet? Då kanske vi också har råd att investera i Malmös tillväxt…