Välj en utbildning inom ett bristyrke

För den som funderar över vilken skola eller utbildning som han eller hon ska gå så finns det skäl att titta extra noga på en utbildning som leder till jobb inom yrken där det idag råder brist på arbetskraft, eller yrken som förutspås få en sådan brist i framtiden. Precis som när det gäller allting annat så går det trender även inom yrken och utbildningar, och det kan på några år förändras så pass mycket att en hel bransch plötsligt skriker efter arbetskraft. Samtidigt så finns det några yrken och utbildningar där det verkar råda ständig brist på människor med rätt utbildning, och att skola sig till ett sådant yrke är därför ett säkert kort oavsett rådande trender.

Yrken med ständigt behov av arbetskraft

Ett yrke som under mycket lång tid haft brist på människor med rätt utbildning är läkare. Trots att det idag går fler läkare per invånare än någonsin tidigare så verkar det nästan som att behovet av legitimerade läkare är omättligt. Detta är i och för sig goda nyheter för den som överväger en utbildning till just läkare, eftersom man efter examen garanterat kommer att få ett jobb (vilket kan vara skönt att veta med tanke på att denna utbildning är på fem och ett halvt år). I Sverige kan man ta läkarexamen vid sju olika lärosäten (Uppsala, Umeå, Lund, Linköping, Örebro, Göteborg och Karolinska Institutet), och efter examen tillkommer en allmäntjänstgöring (AT) på ett och ett halvt år innan man får sin legitimation. Nästan alla läkare väljer sedan att specialisera sig, och när det gäller vilken specialitet man väljer så är det många gånger bristen inom en viss gren som avgör vad man väljer. Sedan påverkar ju naturligtvis var i landet man bor eller vill bo, på en liten ort så är det naturligtvis större behov av allmänspecialister än det kanske är på en större ort med ett stort sjukhus. En liknande situation råder för de som går i skola för att bli lärare: där varierar nämligen behovet av lärare med kompetens i särskilda ämnen väldigt mycket. Just för stunden är det till exempel oerhörd brist på lärare med kompetens inom naturvetenskapliga ämnen så som matematik och kemi, medan lärare i språk har en svårare arbetsmarknad.

Framtida bristyrken

Att veta exakt hur den framtida arbetsmarknaden kommer att se ut är helt omöjligt, och för den som ska välja skola så är det bästa tipset att lyssna till kvalificerade gissningar från människor med kunskap inom området. Därmed inte sagt att man till viss del själv kan gissa sig till vilka yrken som inom en överskådlig framtid kommer behöva arbetskraft. Till exempel så kan man titta på den ganska nya marknaden för appar till våra smartphones och surfplattor och snabbt konstatera att det finns ett stort behov av dessa produkter, men väldigt få av oss känner till någon som kan programmera en app. Ett tips för den som överväger en skola för programmering är därför att kika extra noga på om skolan i fråga utbildar särskilt inom app-skapande.